امروز پنجشنبه 01 آذر 1403 http://gardeshgari.cloob24.com
0
دریاچه شورابیل دریاچه‌ای در اردبیل است که در خیابان دانشگاه مسیر دانشگاه محقق اردبیلی، دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه پیام نورقراردارد. این دریاچه یکی از جاذبه‌های طبیعی اردبیل می‌باشد که نتایج مطالعات زمین‌شناختی نشان می‌دهد که قدمت این دریاچه قدیمی‌تر از دریاچه ارومیه است.[1]شورابیل یکی از دریاچه‌های طبیعی داخل شهری در ایران می‌باشد. این دریاچه در گذشته بسیار شور بوده است، ولی امروزه با افزودن آب شیرین به آن از شوری آن کاسته شده به‌طوری که نوعی ماهی قزل آلا در آن پرورش داده می‌شود و گستردگی آن به 180 هکتار افزایش یافته است.[2] این دریاچه دارای امکانات تفریحی، ورزشی و فرهنگی بسیاری است که از آن جمله می‌توان به امکانات قایق رانی، پیست دو و میدانی،پیست دوچرخه سواری، باغ وحش، تعدادی هتل (مجتمع توریستی کوثر و هتل شورابیل)، یک شهر بازی روباز ویک شهر بازی سرپوشیده اشاره کرد. این دریاچه از مناطق شکار ممنوع استان اردبیل می‌باشد.[3]
0

زیباترین جاهای دیدنی اردبیل (2)

خرداد 28, 1396
زیباترین جاهای دیدنی اردبیل

بهار و تابستان فصل رفتن به اردبیل است. شهری که متوسط دمایش در تابستان به 19 درجه سانتی گراد می‌رسد و این یعنی برای فرار از گرما می توان به آن پناه برد. اردبیل، جدا از هوای خنک و بهاری‌اش در دل روزهای گرم تابستان، سرزمین دشت‌های سرسبز، دریاچه ها و آبهای گرم و گردنه حیران هم هست و علاوه بر این عسل و آش دوغش نیز بسیار محبوب است. در پست قبلی مهمترین جاهای دیدنی اردبیل را معرفی کردیم و در این پست به معرفی جاذبه های اطراف شهر می‌پردازیم.

 

  گردنه حیران؛ طبیعتی شگفت‌انگیز

گردنه حیران

سفر به اردبیل با گردنه حیران گره خورده است. گردنه ای که مثل اسمش طبیعتی حیران کننده‌ای دارد. حیران مسیر ارتباطی آستارا به اردبیل است و در فاصله 51 کیلومتری اردبیل واقع شده.  گردنه حیران از میان جنگل‌های سرسبز و دره‌ای قشنگ عبور می کند که پایینش، رودخانه  آستاراچای عبور می‌کند. سرسبزی، هوای خنک گردنه و مه‌ای که بیشتر اوقات گردنه را پوشانده یکی از بی نظیرترین تصاویر را پیش رویمان قرار می‌دهد. آن پایین نیز  خانه‌های روستایی حیران واقع شده و می‌توان از طبیعتش بهره برد. در منابع آمده که آش دوغ گردنه حیران را نباید از دست داد.

در اینجا بخوانید: بهترین رستوران های اردبیل و سرعین کجاست؟

دریاچه نئور؛ از زیبا‌ترین جاهای دیدنی اردبیل

دریاچه نئور

در 48 کیلومتری جنوب شرقی  اردبیل و به سمت خلخال یکی از قشنگترین دریاچه های طبیعی و آب شیرین اردبیل قرار گرفته. ریشه اسم نئور کلمه ای مغولی است. در زبان مغولی به دریاچه نوور می‌گویند و در ترکی آذربایجانی به دریاچه کوچکی که رودخانه‌ای به آن نمی ریزد نئور گفته می‌شود. نئور که یکی از دریاچه‌های محبوب اطراف استان است از دو دریاچه کوچک و بزرگ تشکیل شده که در فصل بهار یکی می‌شوند و دریاچه واحدی را به وجود می‎آورند. نئور، منطقه ای حفاظت شده است که در بهار تعدادی ماهی قزل آلای رنگین کمان در آن رها می کنند. با فرا رسیدن شهریور مسابقه ماهیگیری در این دریاچه برگزار می‌شود و پاییز که از راه برسد به دلیل سرمای هوا ماهی‌ها را جمع می‌کنند تا سال بعد. اطراف دریاچه برای چادر زدن بهترین جاست.

0

مجموعه بازار اردبیل؛ روایتگر تاریخ، هنر و معماری

بازار اردبیل
 
اردبیل – خبرگزاری مهر: مجموعه تاریخی بازار سرپوشیده اردبیل در مرکز شهر با معماری سنتی و اصیل و بر گرفته از ظرافتهای هنری ایرانی – اسلامی یادگاری از دوره سلجوقیان بوده و امروز روایتگر تاریخ کهن و باستانی اردبیل است.

به گزارش خبرنگار مهر، اردبیل به لحاظ موقعیت ویژه سیاسی و جغرافیایی در طول تاریخ و بویژه به عنوان پایتخت صفویان از رونق اقتصادی مطلوبی برخوردار بوده که در راس آن بازار قدیمی اردبیل با قدمتی طولانی مرکزیت تمام جریانات و مبادلات تجاری، سیاسی، اجتماعی و. قرار داشت.

بازار تاریخی اردبیل معروف به راسته بازار و یا "قیصریه" مجموعه ای است مرکب از تیمچه، سرا، حمام و مسجد که بنای فعلی آن از جمله آثار دوره سلجوقی، زندیه و صفویه و بر بنیان اولیه بازار ساخته شده است.

بر سر بازارچه شمال شرقی بازار سنگ نوشته ای است که تاریخ ساخت و بانی بازار در آن درج شده اما به علت فرسایش سطح سنگ و عدم اشاره دقیق منابع تاریخی زمان ساخت این بازار مشخص نیست و به روایتی پیش از حکومت صفوی احداث شده است.

قدیمی ترین سیاحانی که از بازار اردبیل نام برده اند عبارتند از مقرسی و اصطخری در سده چهارم هجری که این مجموعه تاریخی را به صورت صلیب در چهار راسته توصیف کرده اند که در میانه آن مسجد قرار دارد.

قسمت عمده بازار اردبیل در تغییرات شهری در نیم قرن گذشته تخریب شده و ارتباط بعضی از بخشهای آن با مرکز بازار از بین رفته است، بطوریکه این بازار در حال حاضر در مرکز شهر و در طرفین خیابان امام خمینی واقع شده و بازدید کنندگان به وضوح می توانند جدایی بازار طلا فروشان را از بازار قیصریه فعلی مشاهده کنند.

رونق بازار اردبیل در عهد صفوی

اردبیل در زمان حکومت صفوی به دلیل مرکزیت، جایگاه والای دینی و واقع شدن قبور سلاطین صفوی و مهمتر از همه مقبره شیخ صفی الدین اسحاق اردبیلی جد خاندان صفوی به مانند پایتخت معنوی سلاطین صفوی بوده و این امر باعث شده این شهر و به خصوص بازار  آن از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد.

در قرن دهم هجری در زمان حکومت شاه طهماسب اول بازارهای اردبیل از رونق بسیار زیادی برخوردار بوده اند که از این قبیل می توان به بازار بقالان، کرباس فروشان، قصابان، خراطان، سراجان، قیصریه و دهها سرای دیگر اشاره کرد.
بعدها در قرن هفتم و هشتم هجری نیز این بازار رونق مجدد یافت که بازسازی و تعمیرات اساسی صفویان و قاجارها در افزایش این رونق بی تاثیر نبود.

بازار اردبیل تامین کننده مخارج بقعه شیخ صفی
 

مطابق با روایات تاریخی مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی موقوفات بسیاری از جمله خانه های اطراف بقعه، مغازه ها، حمام و همچنین بازار اردبیل را داشته که درآمد حاصل از این موقوفات صرف امور خیریه در سطح شهر می شد که از آن جمله می توان به رسیدگی به وضع معیشتی افراد مستضعف و خانواده های فقیر اشاره کرد.

قسمتی از بازار بزرگ و تیمچه‌ها و سراها از موقوفات بازار به بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی به شمار می‌رفت و درآمد و عواید حاصله صرف مخارج این بقعه می‌شد.
 
بازار اردبیل با طاق‌نمای جانبی، طاق و تویزه و گنبدهای ساده که معرف آثاری از دوره صفویه و قاجاریه است شامل راسته اصلی بازار، راسته پیر عبدالملک، راسته قیصریه، راسته کفاشان، راسته غلامان، بازار زرگران، سراجان، خراطان، قصابان، بقالان، کلاه دوزان، علافان، پارچه فروشان، پنبه فروشان، مسگران، چاقو سازان، آهنگران، سرای خشکبار (حاجی میرزا)، سرای گلشن، سرای جهودها، سرای وکیل، سرای نو یا زنجیرلو، سرای حاج احمد، سرای حاج شکر، سرای مجیدیه، سرای امام جمعه، سرای دوگوچی و تیمچه زنجیرلی است.

پوشش سقف راسته ها با طاقهای جناقی و گنبد چهار طاقی و ساده بوده و طول طاق نمای مغازه ها به طور متوسط سه تا چهار متر و قطر پایه طاقها 60 تا 80 سانتی متر می باشد.

روشنایی داخل بازار از طریق روزنه‌های تعبیه شده در پوششهای گنبدی تامین می‌شود که زیبایی بصری بی نظیری به فضای داخلی بازار بخشیده است.
 
یکی از بخشهای مهم بازار، چهار سوق یا بازار بزرگ قیصریه است. این بخش بنایی است مدور با گنبد کروی بلند و ساده که در پایین بنا 12 متر داشته و ارتفاع تقریبی آن 13 متر است.

بخش زیرین بنا، بدون در نظر گرفتن پایه مغازه ها و امتداد بازارچه‌ها عبارتند از 12 پایه که با 12 طاق جناقی زمینه را برای بر پایی گنبد فراهم ساخته است. در هشت طاق جناقی مغازه و در چهارطاق دیگر راهرو بازارچه‌ها تعبیه شده است.
 

ظرفیت ثبت جهانی بازار اردبیل

به گفته یکی از کارشناسان باستان شناسی وامداری صفویان در مورد بازار اردبیل قابل ستایش است، بطوریکه با بهسازی و مرمت بازار رونق آن را به شکل بی نظیری افزایش دادند.

نازنین آقا محمدیان با اشاره به امکانات و معلومات معماری امروز متذکر شد: برخلاف عهد صفوی در سایر دوران بویژه در سالهای اخیر به شکل قابل قبولی به تنها بازار تاریخی اردبیل رسیدگی نشده و بخشهای مهمی از راسته اصلی و راسته های دیگر نیاز به مرمت و بهسازی دارد و این مهم نیازمند توجه ویژه مسئولان است.

وی با تاکید به قدمت این اثر باستانی و ظرفیت ثبت جهانی این اثر اصیل ایرانی اسلامی گفت: امانت داری گذشتگان الگویی است که تبعیت از آن می تواند در تغییر نگرش به آثار باستانی تاثیرگذار باشد.
 
آقا محمدیان با اشاره به ثبت ملی این اثر افزود: به دلیل معماری منحصر به فرد در این مجموعه تاریخی این بازار قابلیت تبدیل شدن به یکی از مهمترین اهداف گردشگران از سراسر دنیا را دارد، اما حتی در معرفی آن کوتاهی شده است.

عرضه شیر مرغ تا جان آدمیزاد در 25 سرا و راسته

یکی از مغازه داران این بازار در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به اینکه این بازار دارای راسته های مختلف برای فروش انحصاری یک نوع محصول است در بازار اردبیل می توان همه نوع محصولات خوراکی، پوشاک، لوازم منزل و حتی ابزار آلات صنعتی را تهیه کرد.

صمد سرخی اضافه کرد: راسته بازار با قدمت تاریخی که دارد از جمله مهمترین بازارهای تهیه مایحتاج برای اردبیلیها است بطوریکه بازارهای جدیدالتاسیس، پاساژها و فروشگاهها نتوانسته است از پویایی و شور آن بکاهد.
 

سرخی با اشاره به معماری سنتی این بازار تصریح کرد: فضای داخلی این بازار با داشتن حال و هوای عرفانی هر بازدیدکننده ای را به خود مجذوب می کند و همین امر باعث شده که پس از قرنها حیات این بازار تداوم یابد.

به گفته وی یکی از ویژگیهای مهم این بازار فروش سوغاتی، صنایع دستی و محصولات کشاورزی استان است.

گفتنی است مجموعه بازار تاریخی اردبیل در سال 1364 مرمت شد و با شماره 1690 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

با وجود قدمت کهن، این بازار همچنان به عنوان مهمترین بازار مورد استفاده شهروندان اردبیلی و شهروندان سایر شهرستانها است و در کنار پویایی و فراغت حاصل از تهیه آسان کالا، می تواند چشم نواز مسافران و گردشگران به دلیل معماری بی نظیر خود باشد.
0

جاذبه‌های طبیعی و تاریخی گردشگری پارس‌آباد مغان پذیرای مهمانان نوروزی

پارس آباد مغان

پارس‌آباد یکی از شهرهای استان اردبیل در شمال غرب ایران است، این شهر بزرگ‌ترین شهر منطقه مغان و نیز، مرکز شهرستان پارس‌آباد است.

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)از اردبیل، شهر پارس آباد منطقه‌ای مرزیست که در جلگه‌ای هموار با آب و هوایی معتدل تا گرم قرار دارد، فاصله آن تا اردبیل 225 کیلومتر است.

 

جلگه‌ی پارس آباد مستعدترین خاک و مطلوب‌ترین شرایط آب و هوایی را برای زراعت دامپروری و باغداری داراست.

شرکت بزرگ کشت و صنعت و دامپروری مغان بزرگترین شرکت در نوع خود در کشور و در خاورمیانه با حجم عملیات زراعی، دامی و صنعتی در همین شهرستان دائر است، وجود کارخانه‌ی قند، کمپوت‌سازی، مرباسازی، پنبه پاک‌کنی و کارگاه تولید لبنیات رونق خاصی به این شهرستان داده است.

 

پوشش گیاهی منطقه بیشتر بصورت علف‌های مرتع مرغوب است و عشائر ائل سئون که بقایای 32 طایفه اصلی‌اند با حفظ نژاد و سنت‌های خویش هنوز در دشت مغان به حیات خویش ادامه می‌دهند.

 

از محصولات کشاورزی و دامی مغان می‌توان به پنبه، چغندر قند، ذرت، گندم، حبوبات، دانه‌های روغنی، کنجد و میوه‌ها اشاره کرد.

مقدسی می‌نویسد:«موغان شهری است که دو نهر به دور آن است، پیرامون آن باغ‌های زیباست که گویی دشت را بهشت ساخته برای رحاب در کشور اسلام فخرآور هستد…. حومه‌اش خشک و دلگشا و دو نهر آن روان است، روی مردمش هم‌چون لؤلؤ و مرجان است بخشاشگر و کریمند».

 

«حمدالله مستوفی» در ذکر دیار آران موغان می‌نویسد:«هوایش گرمسیر است و به عفونت مایل و حدودش با ولایات ارمن، شیروان، آذربایجان و دریای خزر پیوسته است، حقوق دیوانیش در عهد اتابکان زیاد از 300 تومان این زمان بوده است و اکنون 30 تومان و 3000 دینار است که بر روی دفتر آمده».

 

مستوفی، با جروان و بزرند را دیه‌های معمور نوشته و می‌گوید: «برزند هوایش به گرمی مایل و حاصلش غله است.

 

«صنایع‌دستی»

 

فرشبافی مهم‌ترین صنایع‌دستی منطقه است. عشایر و روستائیان منطقه‌ی مغان در استان اردبیل ورنی‌های نفیسی تولید می‌کنند که نقش و نگارهای زیبای روی بدنه‌ی آنها بیشتراز طبیعت منطقه و شیوه‌ی زندگی عشیره‌ای آنها الهام گرفته است.

 

جاذبه‌های طبیعی و تاریخی گردشگری پارس آباد مغان

 

منطقه پارس آباد مغان جلگه نسبتاً وسیعی که از آبرفت رود ارس و شعبات آن بوجود آمده است، این منطقه در پهنه‌ی طبیعی و تاریخی خود دنیایی از زیبایی و تنوع را به گردشگران و طبیعت دوستان عرضه می‌کند.

 

جاذبه‌های این منطقه هنوز برای بسیاری از مردم کشور حتی بومیان استان گمنام و ناشناخته باقی مانده است، طبیعت منطقه قابلیت‌های زیاد و قابل توجهی برای توسعه‌ اکوتوریسم دارد.

 

ورثان یا اولتان قلعه سی

 

اولتان قلعه سی در 12 کیلومتری پارس آباد و در حاشیه‌ی رود مرزی ارس(آراز)واقع شده است. اولتان قالاسی محوطه‌ای است باستانی در ساحل جنوبی رود ارس که در کمتر از پانصد متری غرب روستایی به نام اولتان واقع است.

 

این روستا در 12 کیلومتری جنوب غربی شهر پارس آباد، سر راه پارس آباد به اصلاندوز، در استان اردبیل قرار دارد. محوطه‌ی باستانی اولتان قالاسی به شماره 2654 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

 

اهالی بومی این محوطه را(بخش ارگ یا بارودار)با نام ((اولتان قالاسی))یعنی قلعه‌ی اولتان می‌شناسند.

با توجه به آثار سطحی و بررسی عکس‌های هوایی و ماهواره‌ای بنظر می‌رسد این محوطه‌ی باستانی، شهری بوده که هم‌چون بسیاری شهرهای کهن ایران از بخش‌های مختلفی تشکیل می‌شده است؛ از جمله بخش محصور(شارستان یا ارگ)و بخش غیرمحصور(بخش استقراری پیرامون شارستان که احتمالاً بتوان از آن بعنوان ((ربض))یاد کرد). اولتان قالاسی در مجموع و با احتساب ارگ(حدود 33 هکتار)و ربض احتمالاً بیش از 70 هکتار وسعت دارد.

 

تپه نادری

 

تپه‌ی نادر که از تپه‌های باستانی و تاریخی شهرستان پارس آباد و محل تاجگذاری نادرشاه افشار است.

 

این تپه در بخش اصلاندوز واقع است، تپه نادری (نادرشاه)تپه‌ی عظیم نادر در جنوب غربی شهرک اصلاندوز در ملتقای رود ارس و درهی رود قرار دارد بلندی این تپه 30 متر و محیط اطراف آن حدود 1500 متر و طول آن 120 متر و عرض آن حدود 100 متر است، این محل در سده‌های متمادی واحد مسکونی بزرگی را تشکیل می‌داده از هزاره‌ی اول پیش از میلاد تا اواخر سده‌ی یازدهم هجری قمری مسکون بوده شاید قدمت آن تا هزاره سوم و چهارم پیش از میلاد نیز برسد از اشیای مکشوفه در آن می‌توان از سفال خشت پخته‌ی دوران پارتی سفال‌های منقوش دوره اسلامی تعداد زیادی سنگ اپسیدین به حالت تیغه و سنگ خام را نام برد تپه نادری از منظر تاریخی قابل توجه است.

 

در این مکان بود که نادرشاه جهت خلع شاه طهماسب دوم صفوی انجمن بزرگی تشکیل داد و سر آن کشور و بزرگان را به دشت مغان فرا خواند که منجر به خلع طهاسب میرزا و رسیدن وی به تخت سلطنت شد.

 

این تپه را می‌توان به بهسازی و خارج کردن از محوطه نظامی به یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی و طبیعی منطقه تبدیل کرد و هر سال علاقه‌مندان بسیاری را از اطراف و اکناف به خود جلب کند.

 

گورستان‌های قدیمی

 

در پهنه‌ی دشت مغان همه جا، گورستان‌های وسیع و اغلب منسوب به هزاره‌ی اول ق. م وجود دارد که بیشتر آنها در معرض تجاوز و حفاری قاچاق قرار گرفته و می‌گیرد.

 

در نزدیکی اصلاندوز گورستان‌های قوش اوتران، قلی بیگلو، اخجی، گدائیلو، گل تپه و کرار واقع، که مربوط به هزاره‌ی اول پیش از میلاد است گورستان‌های باستانی در دامنه‌ی کوه‌ها و رودخانه‌ها که آفتاب‌گیر و رو به مشرق و طلوع آفتاب است، انتخاب شده چون آفتاب و آب در مذهب میترائیسم جنبه تقدس دارد، گورستان‌های مربوط به هزاره‌ی پیش از میلاد قلی بیگلو و قوش اوتران و دیگر گورستان‌های مکشوفه و گورستان‌های عهد ساسانی(اخجی)بدون استثنا چنین مشخصاتی دارند.

 

طرز تدفین به‌واسطه‌ی آهکی بودن خاک که سبب از میان رفتن و پوسیدگی استخوان می‌شود، بطور کلی معلوم نشد اما قلعه استخوان‌های کوچک کاسه سر و قلم پا نشان می‌دهد که جهت مردگان شرقی، غربی و سر و صورت روبروی آفتاب قرار داشته است.

 

سد(بند)میل مغان

 

این سد از نوع انحرافی نیمه متحرک با بدنه‌ی بتنی و خاکی است، کانال اصلی و بزرگ منطقه مغان از این سد سرچشمه گرفته و پس از طی مسیر32 کیلومتری، آب دریاچه شهرک شهید غفاری مغان(شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان)را تغذیه می‌کند.

 

همه‌ی اراضی زیرکشت این منطقه و قسمتی از اراضی شهرستان بیله‌سوار از آب این کانال آبیاری می‌شوند و میزان حجم آب خروجی از سد ارس 96/3505 میلیون مترمکعب بوده و میزان حجم آب سرریز از سد مغان 32/2907 میلیون مترمکعب و حداکثر دبی تخلیه سیلاب 2460 مترمکعب برثانیه است. هم‌اکنون سد مخزنی ارس و سد انحرافی میل مغان بر روی رودخانه ارس در فاصله‌ی مشترک ایران و جمهوری آذربایجان وجود دارد که بهره‌برداری از آنها در سال 1350 آغاز شده است که آب این رودخانه بوسیله کانال‌های تعبیه شده در سد میل مغان به مصرف آبیاری اراضی کشاورزی رسیده و سبب رونق کشاورزی و اقتصادی منطقه شده است.

 

تالاب تپراق کندی

 

تالاب تپراق کندی(مغان)در زمستان پرندگان مهاجر به آن رو آورده و زیستگاه پرندگان و جانوران و گیاهان نیز است هم‌چنین یک جاذبه‌ی طبیعی برای منطقه بحساب می‌آید. از این‌رو شایسته است سازمان محیط زیست منطقه، اقدامات حفاظتی مناسب(پرندگان از قبیل قو، اردک و غیر.)را انجام داده و بیش از پیش از این گونه منحصر به فرد مراقبت کرده تا نسل آن در آینده از بین نرود.

 

براساس این گزارش، شهرستان پارس آباد مغان، سوابق تاریخی کهن دارد از آثار باستانی آن می‌توان گورستان بران علیا، تپه گوزللی، قربان تپه سی، تپه غیب‌علی(اسلام‌آباد قدیم)، آق توره در روستای تازه کند جدید، تاراتوره در روستای تکله و پل خداآفرین و جاذبه طبیعی جنگل کنار رود ارس (روستا پیرایواتلو، دوست کندی)و جنگل گوشلو و جنگل کنار چهل پله شهرک و مراتع جلگه مغان و آلاچیق عشایر و صنایع‌دستی عشایر و روستاها را نام برد.

0
نمین منطقه‌ای کوهستانی با جمعیتی بیش از یکصد هزار نفر واقع در حاشیه غربی دریای خزر- ارتفاع از سطح دریا 1500 متر می‌باشد آب و هوایی معتدل، زمستانهای سرد و تابستان با هوای ملایم. دارای جنگل‌های طبیعی فندق در شرق و جنوب نمین و باغات میوه فراوان است و فاصله آن تا اردبیل 25 کیلومتر می‌باشد. طبق شواهد موجود در کتب تاریخی و آثاری که از دل خاک بیرون آمده نشان می‌دهد که 9000 سال پیش از میلاد زمانی‌که بسیاری از شهرهای فعلی وجود خارجی نداشته‌اند در این منطقه قبایلی با تمدنهای درخشان سکونت داشته‌اند.

اسم نمین به خاطر این است که در قدیم نمین در منطقه‌ای جنگلی و پوشیده از درخت بوده و چون به دریا نیز نزدیک بوده هوا رطوبت بالایی داشته از این رو اسم این شهر را نمین یعنی مرطوب گذاشته‌اند.

نمین دارای روستاها و دهستان‌هایی در اطراف آن است که اسامی آنها عبارتند از: قشلاق چایی، عنبران، دودران، میناباد، میرزانق، کله‌سر، گرده، خانقاه علیا و سفلی، خشه‌ حیران، دولت‌آباد، سیف‌آباد، جیگرکندی، ویلگیج، نوده، سولوط، سولا، خان‌کندی، جید، قره چناق، بیله‌سوار و…

نمین دارای گردشگاههای طبیعی و بسیار زیبایی برای عموم است. چشمه‌هایی با آب گوارا و سرد، زمین‌های پوشیده از گل و گیاه، در شمال قریه آرپاتپه منطقه جنگلی با درختان فندق، گیلاس و ازگیل وجود دارد که فندق آن مشهور است.

از مهمترین محصول کشاورزی نمین گندم، جو، عدس و علوفه دامی است. محصول گندم بسیار مرغوب است و علوفه دامی به اندازه کافی و برای هر روستایی به اندازه نیاز وجود دارد و به‌دست می‌آید به‌طوری که اهالی و دامداران نیازی به خرید علوفه ندارند و خودشان آن را کشت می‌کنند.

محصولات درختی و باغداری در نمین گوجه‌درختی، آلبالو، گیلاس، گلابی، سیب، میوه به، گردو و سایر میوه‌ها نیز کم و بیش وجود دارد. فصل برداشت میوه ها معمولاً مرداد ماه است.

زنبورداری در نمین رونق خوبی دارد و عسل خوبی هم به‌دست می‌آید کندوها در باغچه‌ها نگهداری می‌شوند و زنبورها از شهد گلها و گیاهان طبیعی تغذیه می‌کنند و عسلی که از این کندوها برداشت می‌شود از بهترین نوع بوده دارای عطر و مزه مطبوعی است.

مراکزتاریخی وباستانی

1- قلعه شندان
2- گور قلعه سی
3- تپه سلوط
4- سربندتپه
5- آریا تپه
6- قره تپه
7- تپه حاجی نصیر
8- بولان تپه
9- ییدی دیوقیزی
10- اوزریک تپه (تپه اسفند)
11- قوشا تپه

جاذبه های طبیعی

1- مشه‌سوئی
2- گرده سوئی
3- بروکش سوئی
4- چشمه کهریز
5- زری بولاغی
6- جوجی بولاغی

کشاورزی و دام داری

نمین شهری کشاورزی است و به علت آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز توانایی بالایی در کشاورزی دارد. گندم، جو، گیاهان علوفه ای، بنشن، تره بار، سیب، گلابی، گیلاس، آلبالو، زردآلو و آلوچه از مهم ترین محصولات کشاورزی منطقه هستند. نمین به مانند دیگر شهرستان های استان اردبیل به دلیل دسترسی به مراتع نسبتا غنی در زمینه دام داری و دام پروری از رونق خوبی برخوردار است و انواع فرآورده های دامی از این منطقه صادر می شود.

مشخصات جغرافیایی

شهر نمین مرکز شهرستان نمین از شهرستان های استان اردبیل در 48 درجه و 29 دقیقه طول جغرافیایی و 38 درجه و 25 دقیقه عرض جغرافیایی و در ارتفاع 1700 متری از سطح دریا واقع است. نمین منطقه ای کوهستانی است و رود نمین چای از میان این شهر می گذرد. این شهرستان در 25 کیلومتری شمال شرقی اردبیل قرار دارد. مسیرهای دسترسی به این منطقه عبارت اند از:
– راه نمین- اردبیل به سوی جنوب باختری به طول 27 کیلومتر
– راه نمین- آستارا به سوی خاور به طول 50 کیلومتر
– راه فرعی نمین- دهستان عنبران

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی

آب و هوای این منطقه به واسطه نزدیکی با دریای خزر از رطوبت بسیاری برخوردار است و به همین سبب آن را نمین نامیده اند. درباره تاریخ این منطقه اطلاعات مستندی در دست نیست ولی ان چه مسلم است این که تاریخ این منطقه با شهرستان اردبیل یکی محسوب می شود.

اماکن زیارتی و مذهبی

• پیربدر نمین
• بابا روشن
• پیرلنگ
• تربه

نمین

 

0
یکی از شهرستان های استان اردبیل است که در باختر این استان واقع شده است. صنایع دستی این شهرستان را فرش بافی، گلیم بافی و جاجیم بافی تشکیل می دهند. تنوع محصولات این شهرستان سبب تنوع صادرات منطقه شده است. سنگ مرمر، ‌گندم، جو، علوفه، چغندر قند، دام و فرآورده های دامی، مرغ، فرش، گلیم و عسل ‌ازمهم ترین صادرات منطقه به شمار می آیند. در سرشماری سال 1375 جمعیت شهر نیار 5091 نفر بود. مردم این شهرستان به زبان آذری صحبت می کنند و عموما مسلمان و شیعه مذهب است.

مکان های دیدنی و تاریخی

تپه باستانی بونیوغون یکی از مکان های دیدنی و زیبای شهرستان نیر است.

صنایع و معادن

در شهرستان نیر هنرهای زیبا و اصیلی از پنجه های هنرمند زنان و دختران منطقه به وجود می آید که علاوه بر ارزش هنری، از لحاظ اقتصادی نیز دارای اهمیت فراوانی است. از میان این هنرهای زیبا و اصیل می توان به قالی بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی، شال بافی و بافتن دوزی اشاره نمود. بافته های داری منطقه بیش تر در کارگاه های خانگی تولید می شوند که نشان دهنده قدمت و اصالت این هنرها می باشند. دیدن این کارگاه ها و هنرمندان این صنایع مطالب گفته شده را تایید می کند. معادن سنگ از قبیل سنگ مرمر و سنگ های ساختمانی در این شهرستان وجود دارند.

کشاورزی و دام داری

شهرستان نیار منطقه ای کشاورزی است و انواع محصولات از قبیل گندم، جو، گیاهان علوفه ای، چغندر قند و سیب از جمله محصولات این منطقه است. این شهرستان به لحاظ کوهستانی بودن و داشتن مراتع خوب دارای اهمیت دام داری است.

مشخصات جغرافیایی

این شهر در 47 درجه و 59 دقیقه طول جغرافیایی و 38 درجه و 2 دقیقه عرض جغرافیایی در بلندی 1600 متری از سطح دریا واقع است. آب و هوای این شهرستان نسبتا سرد و خشک و نیمه خشک می باشد. شهرستان نیار از غرب با سراب از شمال شرق با اردیبل و از جنوب با استان آذربایجان شرقی هم جوار است. شهر نیار مرکز شهرستان نیار، در 35 کیلومتری جنوب غربی اردبیل و در مسیر راه اصلی اردبیل- سراب قرار گرفته است. نیار در مسیر راه اصلی اردبیل – سراب واقع شده است و از این طریق به طول 35 کیلومتر به سوی شمال شرقی تا اردبیل و به طول 45 کیلومتر به سوی جنوب غربی تا سراب فاصله دارد.

نیر

نیر

نیر

 

 

0

جاذبه های توریستی مشکین شهر

جاذبه های توریستی مشکین شهر

ارتفاعات متعدد , آبهای معدنی فراوان, دریاچه های کوچک و بزرگ, دشت وجلگه های وسیع و شرایط آن وهوایی مساعد و مطلوب , همگی نشان از قابلیت ها و استعدادهای طبیعی منطقه برای جلب مشتاقان و علاقه مندان طبیعت دارد

● جاذبه های توریستی مشکین شهر

جاذبه های توریستی منطقه مشکین شهر شامل جاذبه های طبیعی و جاذبه های تاریخی است. ارتفاعات متعدد، آبهای معدنی فراوان، دریاچه های کوچک و بزرگ، دشت وجلگه های وسیع و شرایط آن وهوایی مساعد و مطلوب، همگی نشان از قابلیت ها و استعدادهای طبیعی منطقه برای جلب مشتاقان و علاقه مندان طبیعت دارد.

کوه معروف «سلطان ساوالان» با ارتفاع 4811 متر از سطح دریا، عظمت خاصی به منطقه بخشیده است. این کوه با یخچال های عظیم از منظر ورزش کوهنوردی و یخچال نوردی، یکی از کوههای مطرح در سطح جهان است و هرسال و بویژه در فصل تابستان هزاران علاقه مند از اقصی نقاط ایران و جهان به این کوهستان روی می آورند و از مواهب طبیعی آن بهره مند می شوند.

آبهای معدنی گوناگون یکی از مهم ترین جاذبه های توریستی این منطقه به شمار می آید. وجود هشت چشمه آب معدنی که حاوی آبهای گوگردی، کربناته، سولفوره، بی کربناته، کلروره، آشامیدنی گازدار و آشامیدنی بدون گاز است، برای کشوری که قدرش را بداند به اندازه ذخایر نفتی اهمیت دارد. این چشمه ها خواص درمانی فراوان دارد. این منطقه به لحاظ تعدد چشمه های معدنی نه تنها در سطح ایران، بلکه درسطح جهان نیز بی نظیر است.

کوهستان سبلان موهبت های طبیعی خود را سخاوتمندانه به ساکنان پیرامونش ارزانی داشته است. به سبب فراوانی و سهولت دستیابی به آب دشتهای اطراف، سبلان از دیرباز شاهد و جایگاه مدنیت های بسیار مهم درطول تاریخ بوده است. وجود آثار و شواهد متعدد از ادوار مختلف تاریخ، از هزاره های قبل از میلاد مسیح تا ظهور اسلام، هریک از شهرهای منطقه را به دوران اشکانیان و ساسانیان و پیش از آن پیوند می دهد.

یادمان های تاریخی برجای مانده در منطقه سبلان، جلوه یی دیگر از توان و استعداد بالقوه آن در جذب توریست و رونق گردشگری در این خطه باستانی بشمار می آید.

درشهرستان مشکین شهر آثار تاریخی فراوانی موجود است که از آن میان می توان به قلعه کهنه و سوروشگن داش (سنگ نبشته شاپور دوم ساسانی)شهرستان مشکین شهر از آثار باستانی منطقه است.

آنچه از جاذبه های طبیعی و تاریخی منطقه سبلان بیان شد، چنان می نماید که این منطقه قابلیت های بسیار و توان بالقوه فروان برای سرمایه گذاری در فعالیت های توریستی و تفریحی دارد و ضرورت شناخت دقیق و شناساندن پدیده های منحصر به فرد آن به جهانگردان بدیهی به نظر می رسد.

● آثار تاریخی مشکین شهر

سنگ نوشته شاپور دوم ساسانی در حاشیه شرقی شهر واقع شده است ابعادش 110 در 230 سانتی متر است و به خط پهلوی ساسانی بوده است که در سال337 میلادی به دستور نرس هرمزد والی این نواحی نوشته شده است هم اینک چیزی از این نوشته ها باقی نمانده است.

قلعه ارشق در 60 کیلو متری شمال شهر واقع شده است گویا در عهد اشکانیان و ساسانیان قلعه ای نظامی بوده است.

مقبره شیخ حیدر برج بلندی است در مرکز شهر و امنسوب به شیخ حیدر، پدر شاه اسماعیل اول می باشد. مقبره یاد شده به شکل برج مدور و با ارتفاع 18/5 متر و قطر 10/5 می باشد. این بنا از خارج با کاشی های فیروزه ای رنگ به آیات 27 - 28 و 29 سوره فتح و همچنین لفظ «جَل جلالُهُ» ر اشکال مختلف و با خط کوفی بنایی مزین گشته است.

در مورد قدمت بنا و تاریخی احداث آن اظهارات گوناگونی ابراز شده است که «دونالد ویلبر» معتقد است این بنا از آثار قرن 7 و 8 ه.ق.است و در دوره صفویه به تکمیل و تزئینات کاشی کاری آن همت گماشته اند. با توجه به تخریب کتیبه به جای مانده مقبره که تاکنون هیچ سند و مدرکی مبنی بر تاریخ دقیق احداث این بنادر دست نبوده. اخیرا توسط آقای قوچانی، کارشناس سازمان میراث فرهنگی کشور کتیبه موجود بر سر در ورودی این برج بازخوانی شده که آن را به سال 731 ه.ق. یعنی دوره حکومت ابوسعید بهادرخان آخرین حکمران سلسله مغول در ایران نسبت می دهند.

در سال 1380 طرح سامان دهی حریم مقبره در هیئت دولت به تصویب رسید. این طرح شامل دو مرحله کلی است، مرحله اول شامل بازسازی کتیبه های فروریخته و مرمت بنای تاریخی و مرحله دوم ساماندهی اطراف این اثر می باشد.

لازم به یادآوری است مقبره شیخ حیدر در تاریخ 18 تیرماه 1311 ه.ش. تحت شماره 184 جزو آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

قلعه قهقهه در دهستان یافت از دهستان های بخش مرادلو و در نزدیک روستای کنچوبه و قره آغاج بوده و در فاصله 75 کیلومتری شمال مشکین شهر قرار دارد. قلعه قهقهه در منطقه قره داغ و با ارتفاع تقریبی 2500 متر از سطح دریا، دیوارهای بلند طبیعی و در میان صخره ها واقع شده است. دور تا دور قلعه پرتگاه خطرناک و عمودی شکل طبیعی بوده که گویی به دست بشر صخره ها پیرایش یافته است.

وقایع و حوادثی که مورخین در مورد قلعه قهقهه ذکر کرده اند بیشتر مربوط به دوران صفویه است اما این بدان معنی نیست که قلعه در دوره صفویه ساخته شده است. طبق تحقیقات باستان شناسی به عمل آمده استقرار در این قلعه به دوران قبل از اسلام می رسد.

از سال 1380 با همت مدیران میراث فرهنگی استان و میراث فرهنگی شهرستان در جهت احیاء و مرمت قلعه گام های مؤثری برداشته شده که اصلاح مسیر صعود به قلعه و مرمت سر در ورودی آن از جمله این اقدامات اساسی و حفاظتی است.

کاوش های باستان شناختی قلعه جهت دسترسی به پلان تاسیسات درون قلعه و مرمت برج ها و باروهای دفاعی آن از جمله برنامه های آتی میراث فرهنگی است.

راه ورودی این قلعه از ضلع شمالی آن می باشد که به عنوان یک قلعه نظامی مطرح بوده است.

در دو طرف دروازه ورودی دو برج قرار دارد. عرض در ورودی 5/2 متر است و از جنس سنگ و آجر با طاق هلالی شکل که هنوز هم پابرجاست.

در ضلع شمالی قلعه در داخل خیاوچای (باغ نوروز)سنگ نبشته ای موجود است که بر روی آن تاریخ 347 م. (هفتمین ماه از بیست و هفتمین سال از سلطنت شاپوردوم)نقش بسته است. این کتیبه اولین سنگ نبشته دوران ساسانی کشف شده در آذربایجان است.

بنا به نوشته این سنگ نبشته، قلعه کهنه (کهنه قالا)به دستور نرسه هرمز، حکمران محلی منطقه مشکین شهر ساخته شده و شش سال به طول انجامیده و چندین دوره تعمیرات در آن صورت گرفته که آخرین تعمیر این قلعه در دوران زندیه می باشد.

به گفته «محمدعلی مخلصی» در کتاب «فهرست بناهای تاریخی آذربایجان» اشیای سفالی و مفرغ به دست آمده از این قلعه در ضلع شمال غربی و پای دیوار قلعه مربوط به دوره های پیش از ساسانیان می باشد.

طول ضلع شمالی قلعه 95 متر و ضلع جنوبی آن 115 متر می باشد. قلعه از 4 دیوار خشتی و چندین برجک تشکیل شده است که قطر دیوار آن 1 متر می باشد.

● سایر آثار تاریخی منطقه مشکین شهر:

▪ دیو قالاسی در 5 کیلومتری روستای کویج

▪ روستای تاریخی انار و قبرستان تاریخی آن

▪ قلعه قشلاق زاخور در 50 کیلو متری شمال شهر

▪ مقبره سید سلیمان در روستای فخرآباد

▪ مقبره سید جعفر در روستای انار

▪ مفبره سید ابراهیم در شهر لاهرود

▪ شهر یری در نزدیکی روستای پیرازمیان

▪ شهر باستانی اورامی در شمال شهر

▪ قلعه ایلانلی داغ

▪ قبرستان تاریخی اونار

▪ قبرستان تاریخی ارباب کندی

▪ حمام عدل

▪ غارهای تاریخی لاهرود

▪ تاریخی دوجاق

▪ قبرستان تاریخی تنگ

▪ آثار انسان های ماقبل تاریخ

▪ کاروانسرای قانلی بولاغ

▪ سنگ افراشته های اُنار

▪ چنار کهنسال اُنار

● آبگرمهای معدنی مشکین شهر

این شهرستان دارای هشت چشمه معدنی است که به فاصله تقریبی 19 کیلومتری مشکین شهر قرار دارند. این چشمه ها عبارت اند از:

1)چشمه آبگرم قینرجه

2)چشمه آبگرم قوتورسوئی

3)چشمه آبگرم ایلاندو

4)چشمه آبگرم شابیل

5)چشمه آبگرم دوبدو (دودو)

6)چشمه آبگرم موئیل

7)چشمه آبگرم آق سو

8)چشمه آبگرم ملک سوئی

▪ چشمه آبگرم قینرجه:

این چشمه در جنوب مشکین شهر و به فاصله تقریبی 15کیلومتری آن واقع شده است. به سبب گرمای زیاد، آب چشمه رابا مقداری آب سرد رودخانه می آمیزند و در حوضچه ای برای استحمام مورد استفاده قرار می دهند.

آب چشمه در ردیف آب های معدنی کلرورسدیک یا کلرور هیپوتونیک و گازدار و خیلی گرم و داغ است. استفاده از این آب برای درمان لنفاتیسم، راشی تیسم، بیماری های زنانه، روماتیسم های مزمن سودمند است و نیز صفرا آور و زیاد کننده ترشحات دهان و معده است. به خاطر دمای بالای آب چشمه، به عنوان تسکین دهنده، ضدتورم، ضد درد، تسهیل کننده عمل تنفس و اتساع عروق سطحی بدن مورد استفاده قرار می گیرد.

▪ چشمه آبگرم قوتورسوئی:

این چشمه یکی از مشهورترین چشمه های مشکین شهر و دامنه سرسبز سبلان است که در 25 کیلومتری جنوب لاهرود و 48 کیلومتری جنوب مشکین شهر واقع شده است. درجه حرارت آب در حوض و نزدیک مظهر چشمه، 41 درجه است.

آب این چشمه، در گروه آب های معدنی سولفاته کلسیک و سدیک و گوگرددار گرم قرار دارد. این چشمه در درمان بیماری های روماتیسمی و پوستی مورد استفاده قرار می گیرد. آب این چشمه روی بیماری های مجاری تنفسی، برونشیت های مزمن همراه یا بدون آسم، سرفه های تشنجی، تشنجهای عضلا نی، جوش های بدن و آماس و دردهای مفصلی اثر مفید و موثر دارد.

چشمه قوتور سوئی که در حقیقت از لحاظ درمانی نگین چشمه های سبلان محسوب می شود به علت داشتن مقدار زیادی گاز SH2 و حرارت حدود 38 درجه سانتیگراد جایگاه محسوسی در میان تمام چشمه های سبلان دارد. در منابع بین المللی کنگره های هیدرولوژی در اروپا بارها روی اثر گاز SH2 که از لحاظ علمی ثابت شده تاکید می شود.

در حالیکه اثر کاتیون ها و آنیون ها و مواد معدنی در سایر چشمه ها که فاقد گاز مزبور هستند هنوز از نظر علمی مورد بحث است بنا بر این با استناد به عصاره کنگره های تشکیل شده اثر گاز SH2 در بدن ثابت شده و بطور خلاصه به این ترتیب است که گاز SH2 پس از حدود 40 ثانیه یعنی کمتر از یک دقیقه به مقدار زیاد در پوست بدن انسان جذب می شود و نفوذ می کند.

(مشاهده عینی آن سرخی خیلی زیاد استفاده کنندگان از چشمه آب معدنی قوتور سوئی است که پس از چند دقیقه در پوست و بدن استفاده کنندگان مشاهده می گردد)و این به علت نفوذ گاز SH2 و متعاقب آن باز شدن مویرگ ها و عروق زیر پوست می باشد که در اصطلاح پزشکی آن را گشادگی رگ ها (Vasodilation)می گویند در اثر این عمل پر خونی زیاد در زیر پوست ایجاد شده ودر اطراف مفصل ها از جمله مفصل های ستون فقرات زانو شانه ها خون بشدت جریان پیدا نموده و بطور خلاصه اثر درمانی خود را به علت جریان شدید خون در این نواحی که قبلا کم بوده ایجاد می نماید و نهایتا در مفصل ها ایجاد کم دردی و یا بی دردی می کند.

این خلاصه ای از اثر اولیه گاز SH2 است که این گاز پس از نفوذ در پوست در سلول های ایمنی مسئول دفاع بدن اثر گذاشته و در سیستم ایمنی بدن که وظایف آن به عهده گلبول های سفید است دخالت نموده و نهایتا پس از استفاده های متعدد از آب گازداربه مدت سه هفته سیستم ایمنی نیز تغییراتی حاصل نموده و این خود باعث بهبودی بعضی از اشکال رماتیسمی می شود.

▪ چشمه آبگرم ایلاندو:

در فاصله 11 کیلومتری جنوب مشکین شهر از زمین می جوشد. آب چشمه ایلاندو از نوع آب های معدنی کلروسولفاته بیکربناته کلسیک گازدار و گرم است. به خاطر دمای بالای آب، تسکین دهنده دردهای عمومی بدن و تقویت کننده حالت عمومی بدن و نیز تمدد اعصاب است و نیز به موجب داشتن بیکربنات و سولفات می توان از آن برای درمان بیماری های جلدی، دردهای روماتیسمی مزمن، بیماری های تنفسی و گوارشی، بیماری های زنانه استفاده کرد.

▪ چشمه آبگرم شابیل:

این چشمه در27 کیلومتری لاهرود و در چند کیلومتری آبگرم قوتورسوئی و در پای تپه ای واقع شده است. دمای آب در مظهر چشمه 48 درجه سانتی گراد است. ظاهر آب زلال، کمی ترش مزه، بی رنگ و نیز کمی بودار است. آب این چشمه، در ردیف آب های معدنی اسید بیکربنات یا بیکربناته سدیک قرار دارد. به خاطر وجود مقدار زیادی اسید کربنیک، از آب آن برای درمان بیماری های حرکتی، عصبی (درمان پادرد و کمر درد)استفاده می شود.

پارک جنگلی در جنوب شرقی شهر واقع شده است و جاده ای اسفالته به طول 3 کیلومتر دارد در روزهای تعطیل محل گردش و تفریح ساکنان بومی و مسافران است

شیروان دره سی در 30 کیلو متری جنوب شرقی مشکین شهر و درارتفاع 2200 متری واقع شده است مساحتش بالغ بر 75 کیلو مترمربع است و محل زندگی حیوانات وحشی و پرندگان می باشد همچنین دارای صخره ها و غارهای دیدنی است محل اصلی ورود به دره در 5 کیلو متری پائین آبگرم معدنی شابیل قرار دارد و برای ورود به آن باید از کنار آبشاری با ارتفاع 40 متر به سمت پائین صخره نوردی کرد آبشارهای دوقلوی شیروان دره در نوع خود بی نظیر است.

▪ زیستگاه هوشنگ میدانی و قره گؤل

نام اصلیش اشک میدانی است که یادگار اشکانیان در جنگ با رومیان است. گویا محل ییلاق لشکر اشکانیان بوده است. بنا بر روایات این میدان، محل جنگ بابک با اعراب بوده است

این میدان , منطقه ای مسطح است که در دامنه شمال غربی سبلان به ارتفاع 2725 متر از سطح دریا واقع شده است. تالاب قره گؤل نیز به قطر تخمینی 300 متر در قسمت شمال غربی دامنه های هرم و جنوب شرقی زیستگاه هوشنگ قرار دارد. حیوانات و پرندگان وحشی در هوشنگ میدانی و تالاب قره گؤل متنوع اند.

▪ زیستگاه تنبق مشکین شهر

این زیستگاه در شمال غرب مشگین شهر واقع شده است و 18 کیلومتر با آن فاصله دارد. در حدود 70 کیلومتر مربع مساحت دارد و محل زیست کل و بز , خوک , خرگوش , گرگ و کبک است. این منطقه در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا قرار گرفته است.

▪ زیستگاه ارباب کندی

این زیستگاه در 42 کیلومتری شمال شرق مشگین شهر و 55 کیلومتری شمال غرب اردبیل واقع شده است , 70 کیلومتر مربع وسعت دارد و در ارتفاع 1500 متری از سطح دریا قرار گرفته است. کل و بز , خوک , گرگ , روباه , خرگوش , کبک و مرغابی از جمله وحوشی هستند که این منطقه را مامن زیست خود ساخته اند.

▪ زیستگاه موویل

این زیستگاه در جنوب مشگین شهر و در غرب کوههای هرم سبلان واقع است.ارتفاع این منطقه از سطح دریا 3200 متر است. در این زیستگاه , قوچ و میش ارمنی , کل و بز از نوع سفید طوقدار , کبک دری , خرس قهوه ای و خاکستری , گرگ , خوک , خرگوش , انواع پرندگان شکاری و لاشخور زندگی می کنند.

زیستگاه شیروان دره سی مشکین شهر

”شیروان دره سی “ زیستگاهی است که در 20 کیلومتری جنوب شرق مشگین شهر قرار دارد. ارتفاع آن از سطح دریا 2200 متر و مساحت آن 75 کیلومتر مربع برآورد شده است.زیستگاه ” شیروان دره سی “ , محل زندگی دایمی وحوش مانند: کل وبز , خوک , روباه , گرگ , قوچ و میش ارمنی , خرگوش , کبک , کبک دری, قمری , فاخته و شماری از پرندگان مهاجر است.

▪ زیستگاه حاجی لو

▪ سایر گردشگاههای مشکین شهر

دامنه های سبلان، آیقار، موئیل، ساربانلار، هرم داغی و.

● کوه ساوالان یا سبلان (سولطان ساوالان)

رشته کوه سبلان در جنوب شرقی شهرستان مشکین شهر و در فاصله 25 کیلو متری آن واقع شده است. ارتفاع بلندترین نقطه آن با نام سلطان ساوالان 4811 متر می باشد. سلطان ساوالان پس از دماوند معروفترین کوه ایران است که دریاچه ای زیبا در قله آن وجود دارد. سبلان با رودها، یخچالهای دائمی و طبیعت بکر، نمونه ای است از هنر بی همتای خلاق آن.این کوه بنا به راوایات محل عبادت زرتشت، پیامبر ایران باستان، و جولانگاه بابک خرمدین بوده است

کوهستان عظیم وآتش فشان سبلان که به زبان آذری ساوالان خوانده می شود از کوه های متعدد بلندی چون صائین، نرمیق، قوشه داغ، و… تشکیل شده است. دامنه های این کوهستان در بخش مرکزی از چهارسو به شهرستان های مشکین شهر و اهر در شمال، تبریز در مغرب، سراب درجنوب و اردبیل در شرق مشرف می باشد.

سبلان به شکل مخروط زیبائی است و دهانه آتش فشان خاموش آن در حال حاضر به صورت دریاچه ای در آمده است. اطراف این دریاچه در تمام سال پوشیده از برف و یخ است.

قله اصلی یا آتش فشان آن به نام "سلطان ساوالان" بلندترین نقطه آذربایجان و پس از دماوند بلندترین قله ایران است. کوهستان ساوالان از کانون های مهم آبگیر دائمی رودهای آذربایجان می باشد. دامنه های شمالی آن به دره رود قره سو و اهرچایی و دامنه های جنوبی آن به شاخه ها ی آجی چای منتهی می گردد.

بنابراین سبلان بخش عمده ای از آب های حوضه رود ارس و دریاچه ارومیه را تامین می کند در دامنه های سبلان چشمه های فراوان آب گرم وآب سرد معدنی وجود دارد از جمله موئیل سویی، شابیل، قوتورسویی و.که در فصول مختلف مورد استفاده اهالی مشکین شهر وگردشگران قرار می گیرد. در بالای قله سبلان حفره ای وجود دارد که دهانه آتش فشان سبلان بوده است و امروزه به صورت دریاچه ای در فصل گرم ظاهر می شود

● صنایع دستی مشکین شهر

ـ فرش کله قوچی و کناره با شهرت جهانی

ـ قالی ابریشمی

ـ جاجیم، گلیم و پالاز که به صورت سنتی توسط زنان ودختران روستایی و عشایری بافته می شود

ـ ورنی که در سالهای اخیر توجه تجار داخلی و خارجی رابه خود جلب کرده است

● سوغات های مشکین شهر

ـ عسل سبلان

ـ فراورده های دامی

ـ خشکبار

ـ سیب

ـ هلو

ـ انگور

0

شیرینی های سنتی استان اردبیل

باقلوای زعفرانی، حلوای زعفرانی، یارتما، پیشی، باقلوای بادام، قطاب، چنگونی، سه‌گوش، شیرینی کشمشی، راحت‌الحلقوم، حلوای سیاه، قطاب عسلی، نان شری فطیری، قچکورگی، نان فطیر و نان چای چروکیستان از شیرینی‌های سنتی استان اردبیل به حساب می‌آیند. در ادامه به معرفی تعدادی از این شیرینی‌ها می‌پردازیم.

حلوای سیاه (قره حلوا)

 یکی از خوشمزه‌ترین شیرینی‌های سنتی استان اردبیل حلوای سیاه است که بسیار معروف است و تاریخچه‌ای حدود یک قرن دارد. مردم این شهر حلوا سیاه را هنگام سرما با چای نوش جان می‌کنند.

حلوا سیاه

در تهیه‌ی حلوا سیاه از شیره‌ی عسل، جوانه‌ی گندم، گردو، کره‌ی حیوانی، آرد سبوس‌دار، پودر پسته و نارگیل استفاده می‌شود. به گفته کارشناسان خوردن حلوا سیاه برای درد کمر و نیز افزایش وزن بسیار تاثیرگذار است. افرادی که به اردبیل سفر می‌کنند از این شیرینی برای دوستان و اقوامشان سوغات می‌برند.

حلوای زنجبیل اردبیل

 حلوا زنجبیل اردبیل یکی از شیرینی‌های لذیذ استان اردبیل است که مقوی است و از ارزش غذایی خوبی برخوردار است. این شیرینی لذیذ در برخی از مناطق دیگر کشور ایران چون استان گلستان و آذربایجان هم طبخ و توزیع می‌شود و مردم از خوردن آن لذت می‌برند.

حلو زنجبیل

از ترکیب شکر،آرد گندم، کره، پودر زنجبیل، پودر شکر، روغن جامد و بعضی اوقات پودر قند حلوای زنجبیل استان اردبیل درست می‌شود.

قچکورگی

 با فرارسیدن سال نو زنان هنرمندان اردبیلی با ذوق و سلیقه‌ی خود شیرینی‌های خوشمزه‌ای را طبخ می‌کنند. قچکورگی یکی از این خوراکی‌ها است که عطر و طعم بی‌نظیری دارد.

شیرینی سنتی

مردم استان اردبیل این شیرینی را بر سر سفره‌ی هفت سینشان می‌گذارند که رنگ و جلوه‌ی بی‌نظیری به سفره می‌بخشند. گردشگران هنگامی که این شیرینی را میل می‌کنند، ناخوداگاه شیفته‌ی طعم فوق‌العاده‌اش می‌شوند.

نان برنجی خلخال (قند چوریی)

 نان برنجی خلخال ازدیگر شیرین‌های سنتی استان اردبیل به حساب می‌آید که به شیوه‌ی مخصوصی پخت می‌شود. نان برنجی شهر خلخال در سراسر دنیا شناخته شده است و اهالی این شهر این شیرینی را به قندچوربی می‌شناسند.

نان برنجی خلخال

قنادان ماهر شهر خلخال به‌ دلیل استفاده از پودر قند در ترکیب مواد اولیه‌ی نان برنجی، نام این شیرینی را قند چوربی گذاشته‌اند.

حلوای سفید (آغ حلوا)

 از دیگر شیرینی‌های سنتی استاد اردبیل می‌توان به حلوا سفید یا آغ حلوا اشاره کرد که طعم و عطر فوق‌العاده‌‌ای دارد. این شیرینی لذیذ به چند روش طبخ می‌شود و در آن از موادی چون شیره‌ی بال (شیره‌ی حلوا))، زنجبیل، آرد برنج و وانیل استفاده می‌شود. جالب است بدانید که مردم اردبیل حلوا سیاه را به دختران تازه عروس هدیه می‌دهند

0
منطقه گردشگری فینارود خلخال به عنوان یکی از دالان‌های آب و هوایی خلخال با مطبوع‌ترین آب و هوا و چشم‌اندازهای جنگل، مرتع و کوهستان دریچه‌ای به زیبایی‌های خلخال است.
به گزارش سخن؛ منطقه گردشگری فینارود خلخال یکی از زیباترین مناطق گردشگری بکر در جنوب شهر خلخال در بالادست روستای خوجین به زبان محلی فیین واقع شده است.
در لحظه ورود به این منطقه با مشاهده مه غلیظ موجود در ارتفاعات منطقه به اطمینان می‌توان این منطقه را روزنه‌ای به زیبایی‌های شهرستان خلخال در جنوب استان اردبیل عنوان کرد.
وجود گیاهان دارویی غنی در این منطقه احساس خوشایندی به گردشگران داده به طوریکه برخی از گردشگران به تهیه گیاهان دارویی در دل طبیعت این منطقه پرداخته و از آب و هوا و زینت طبیعی گل و گیاه فینارود بهره‌مند می‌شوند.

منطقه گردشگری فینارود خلخال که با وجود چندین سد و بند تاخیری کوچک برای حفظ و ذخیره منابع زیرزمینی آب‌ در حال تکامل است همه ساله پذیرای میهمانان و گردشگران زیادی از مناطق مختلف کشور است.

منطقه گردشگری فینارود خوجین در بالادست به جنگل‌های جنوب خلخال متصل می‌شود که بعد از گذشت این جنگل به محدوده جنگلی گیلان مسیر پیاده‌روی وجود دارد.

این منطقه با آب و هوای مطبوع و خنک و چشم‌اندازهای جنگلی و مرتعی زیبایی خیره‌کننده‌ای داشته که در فصل بهار و تابستان به علت سرسبزی و طراوت این منطقه پای خیلی از گردشگران را به این منطقه می‌کشاند.

فینارود منطقه‌ای است که می‌توان جنگل و کوهستان و مرتع را در یک نگاه به وضوح دید و قرار گرفتن دریاچه سد فینارود در بالادست این منطقه امکان برگزاری جشنواره ماهیگیری در این منطقه را برای اهالی فراهم ساخته است.
منطقه گردشگری فینارود

در پایان دست این منطقه گردشگری زمین‌های کشاورزی اهالی روستای خوجین قرار گرفته که در سال‌‌های اخیر بحث آبیاری قطره‌ای و بارانی با بهره‌گیری آب موجود در این منطقه برای کشاورزان برنامه‌ریزی شده است.

نزدیک بودن منطقه گردشگری فیناورد به روستای خوجین سبب شده که غفلت بعضی از اهالی موجب از بین رفتن مرتع به وسیله ریزش زباله‌های خانگی و پلاستیک شود و انتظار می‌رود که اهالی با در نظر گرفتن این طبیعت زیبا در حفظ نظافت و زیبایی این منطقه بیش از پیش کوشا باشند.

در حالی که گردشگری در خلخال می‌رود تا جایگاه خوب خود را در اذهان مردم کشورمان پیدا کند وجود راه دسترسی مناسب برای این منطقه یکی از مطالبات مردمی است هر چند راه خاکی سه تا چهار کیلومتری از روستای خوجین خوب و هموار بوده ولی توجه ویژه مسئولان برای جلب رضایت گردشگران در این منطقه را می‌طلبد.

 

0
نام قدیمی بیله سوار، «آران» به معنی دشت آفتابگیر بوده است که بعد ها آن را بیله سوار نامیده اند. بیله سوار در گوشه شمال شرقی آذربایجان و در جنوب رود ارس با فاصله ای حدود 50 کیلومتر از سمت خاور با دریای مازندران قرار دارد. مهم ترین صنایع دستی شهرستان بیله سوار گلیم و جاجیم بافی است که گلیم جزو صادرات شهرستان محسوب می شود. بیله سوار مرکز مهم بازرگانی بوده دارای گمرک فعالی است و به علت موقعیت گمرکی و از نظر مبادلات بازرگانی میان ایران و روسیه گسترش یافته است.

مکان های دیدنی و تاریخی

سواحل رودخانه قره سو که از جنوب به شمال شهرستان بیله سوار جریان یافته، از جمله گردشگاه های مهم مردم به شمار می آیند.

صنایع و معادن

صنایع دستی مهم ترین صنعت بیله سوار را تشکیل می دهند. بیله سوار مرکز مهم بازرگانی بوده دارای گمرک فعالی است. بیله سوار به علت موقعیت گمرکی و از نظر مبادلات بازرگانی میان ایران و روسیه گسترش یافته است.

کشاورزی و دام داری

شغل اصلی ساکنان بیله سوار کشاورزی و بازرگانی می باشد. خاک حاصل خیز و آب و هوای مساعد برای کشاورزی و دام پروری و وجود نیروی انسانی فعال سبب رونق کشاورزی و دام پروری در منطقه شده است. آب کشاورزی از رودها تامین می شود و گندم و جو، کنجد، پنبه، بنشن، گیاهان علوفه ای، چغندر قند و سیب از عمده ترین محصولات کشاورزی بیله سوار هستند. دام پروری نیز در این شهرستان رونق دارد و انواع فرآورده های دامی جزو فرآورده های صادراتی شهرستان محسوب می شود.

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی

نام قدیمی بیله سوار، آران به معنی دشت آفتابگیربوده است که بعد ها آن را بیله سوار نامیده اند. حمدالله مستوفی در «نزهه القلوب» درباره بیله سوار می نویسد:«از اقلیم پنج است. امیری پیله سوار نام یعنی سردار بزرگ از امرای آل بویه ساخت و اکنون به قدر دیهی مانده است. آبش از رود باجروان است و حاصلش غله باشد». بیله سوار بین دو رود «بالها رود» و «آب بیگلر» گسترده است. این بخش با نام پیله سوار هم شناخته می شود. برخی ها معتقدند نادرشاه افشار هنگامی که برای تاجگذاری به «اصلاندوز» می رفت (سال 1148 هـ. ق)ارتشی مجهز به انبوه فیل ها او را همراهی می کردند و برای مدتی در این منطقه ماندند.
این سرزمین در تاریخ دیر پای خود حوادث بسیاری را از سر گذرانده است که می توان از هجوم و حمله قوم «اوغور» و تغییر زبان و دین مردم، ‌تشکیل قشون قزلباش از عشایر شاهسون توسط شاهان صفوی، حملات روس ها در زمان عباس میرزای قاجار و هجوم و اشغال آذربایجان توسط سربازان روسیه در جنگ اول و دوم جهانی، نام برد.
مشخصات جغرافیایی

بیله سوار در گوشه شمال شرقی آذربایجان و در جنوب رود ارس با فاصله ای حدود 50 کیلومتر از سمت مشرق با دریای خزر قرار دارد. بیله سوار از قسمت مشرق و شمال شرق و جنوب شرق با خاک جمهوری آذربایجان مرز مشترک دارد و بلندی متوسط آن 90 متر از سطح دریاست. رود بلغارچان از کنارش می گذرد.شهر بیله سوار مرکز این شهرستان در 48 درجه و 22 دقیقه طول جغرافیایی و 39 درجه و 23 دقیقه عرض جغرافیایی قرار گرفته است. آب و هوای آن معتدل و مرطوب است. شهر بیله سوار در مسیر راه اصلی گرمی – پارس آباد قرار دارد. از این طریق 58 کیلومتر به سوی شمال غربی با پارس آباد و 56 کیلومتر به سوی جنوب غربی با گرمی فاصله دارد.

بیله سوار

بیله سوار

بیله سوار

بیله سوار